pil

‘Paracetamol verdooft emoties’

Paracetamol, wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller, blijkt een vreemde bijwerking te hebben. Het pilletje neemt niet alleen eventuele pijn weg, maar maakt ons ook emotioneel nogal vlak. Onder invloed van de pijnstiller zou je nog maar lastig gevoelens van plezier of geluk ervaren.

Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers van de Ohio State University.

”Naast een pijnstiller, is paracetamol dus ook een soort emotiestopper”, vertelt social psycholoog Geoffrey Durso tegenover The Guardian.

Steekproef
Voor zijn onderzoek gaf Durso 82 studenten 1000 mg paracetamol of een placebo. Vervolgens bekeken de deelnemers een reeks van 40 foto’s. De afbeeldingen varieerden van erg onaangenaam (huilende, hongerige kinderen) tot plezierig (kinderen die met katten speelden).

De studenten beoordeelden de foto’s op een schaal van positief tot negatief en gaven een cijfer aan hun gevoel bij de foto op een schaal van geen emotie (0) tot extreem veel emoties (10).

De onderzoekers vonden dat de studenten die paracetamol hadden geslikt, minder intens reageerden op de beelden dan deelnemers die een placebo kregen. Vrolijke foto’s werden door ‘paracetamolslikkers’ als minder positief ervaren en schrijnende beelden als minder schokkend.

Het verschil tussen beide groepen was weliswaar zichtbaar, maar niet extreem groot. Verder onderzoek zal dus moeten uitwijzen of paracetamol echt zo’n heftige invloed heeft op onze emoties. Andere bekende pijnstillers, zoals ibuprofen en aspirine, zullen dan ook gelijk worden onderzocht.